"A belépés díjtalan,
a továbblépés bizonytalan."
(Rejtő után szabadon)

Ez az utolsó bejegyzés. A kiadó a hvg.hu továbbfejlesztésére csoportosítja át a HVG Médiablogra szánt pénzt. A Médiablogot jegyző bloggerként fájdalmasan érint a döntés, az online média megfigyelőjeként viszont érdeklődéssel figyelem a hvg.hu (és a hirszerzo.hu) körüli változásokat.

7 évvel ezelőtt kezdtem írni a Médiablog elődjét, az e-média blogot. Akkoriban nem csak a blogban szereplő témák, de maga a blogolás is különlegességnek számított. 2005-novemberében igazoltam át a HVG-hez, indítottam el a Médiablogot. Merész lépés volt akkor ez a HVG részéről, akkoriban nálunk még alig léteztek "belsős blogok".

Azokban az időkben néhány bloggerrel afféle hittérítői feladatokat láttunk el. Minden lehetséges eszközzel (visszagondolva néha túlzott vehemenciával) próbáltuk terjeszteni a "webkettes kultúrát". Idővel persze a web 2.0. legnagyobb része a mainstream, a napi gyakorlat része lett - most már felesleges tűnődnünk azon, mekkora részünk volt ebben. 

2004. óta nagyon megváltozott a helyzet. A papírmédia hanyatlása megállíthatatlannak tűnik. Az online média messze nem termel annyi bevételt, ami pótolhatná a nyomtatott média kieső bevételeit. Az új szupersztár a közösségi média, de nem tudjuk meddig és fogalmunk sincs róla, hogy végül is barátja vagy ellensége a hivatásos médiának.

2004-ben itthon talán fél tucatnyi "tematikus blog" létezett. Ma tippelni sem mernék, mennyien írnak magyarul a közösségi médiáról, kommunikációról, marketingről. (A többi rokon témát nem is említem.) Ebben a helyzetben a Médiablog szerepe is megváltozott. Ma már nem kell az online média minden területéről tudósítanom - korábban is lehetetlen vállalkozás volt - elegendő néhány, mások által le nem fedett részterületre koncentrálni. (2005-ben, a Médiablog indulásakor többnyire rövid bejegyzéseket írtam és napjában akár három ilyen írást is megeresztettem. Ma, a Facebook és a Twitter korában ennek már nem lenne sok értelme. Tudatosan ritkítottam a blogbejegyzéseket, de egyáltalán nem tudatosan lettek egyre hosszabbak. Így jött.)

A HVG Médiablog elmúlt csaknem 6 évének anyaga az életem fontos része, viszont a HVG jogos tulajdona. Az anyaggyűjtés, az írás, a hozzászólókkal való "beszélgetések" során megszerzett tudást vihetem magammal tovább, de a több ezer bejegyzést, a hozzájuk tartozó hozzászólásokat, a bejegyzésekre mutató linkeket és persze az olvasóközönséget nem. 

Az évek során mindennapi életem fontos részévé vált az új témák keresése, a blogolás (fejben és írásban), a hozzászólások megválaszolása. Nem lehet ezt csak úgy, egyik napról a másikra abbahagyni. Keresem a lehetőséget a folytatásra, olyan kiadót, támogatót próbálok felkutatni, amelyiknek fontosak az általam feldogozott témák, illetve az általuk elérhető célközönség. A keresgélés közben sem akarok teljesen leállni. Továbbra is frissítem a Facebook oldalt, illetve írok majd http://pollner.posterous.com/ oldalra. Ezeken a helyeken értesítem majd az érdeklődőket, ha valahol "feltámad" a blog.

Ezúton szeretném megköszönni a HVG (HVG Online, hvg.hu) munkatársainak támogatását. Különleges dolognak tartom, hogy évekig lehetőséget teremtettek számomra a blogolásra, ugyanakkor soha, semmilyen módon nem szóltak bele a blog tartalmába. 

Végezetül szeretnék köszönetet mondani a blog olvasóinak. Jó volt együtt lenni. Jó volt látni, ha valamelyik téma komoly visszhangot váltott ki. Örültem, hogy sokan voltak, akik szívesen jártak ide vitatkozni is. Köszönöm mindenkinek a figyelmet és remélem, hogy találkozunk még valahol!

pollner (Pécsi Ferenc)